Leewis L., Van Son L.M., Lubos L., 2024, Chronosequentie rapportage boxcore-campagne

Met behulp van de boxcore (grondboor) heeft onderzoeksbureau Eurofins in 2022 het bodemleven in verlaten middeldiepe zandwinputten (2 tot 6 meter diep afgegraven) bekeken en vergeleken met omliggende referentiegebieden. Het rapport over deze boxcore-studie verscheen begin 2024.

Met behulp van de boxcore (grondboor) heeft onderzoeksbureau Eurofins in 2022 het bodemleven bekeken in 4 verlaten middeldiepe zandwinputten die in verschillende jaren zijn afgegraven. Deze zijn vergeleken met omliggende referentiegebieden en ook onderling.

Doel van deze studie was om meer inzicht te krijgen in de abiotische factoren, zoals de variabiliteit van de zeebodem, hoe dit de lokale aanwezigheid van soorten (biota) beïnvloedt, en of er verschillende fasen te onderscheiden zijn in de ontwikkeling van benthosgemeenschappen.

Deze studie maakt deel uit van het 'chronosequentieonderzoek' waarmee Rijkswaterstaat en Stichting LaMER meer willen weten over het ecologisch herstel van zandwinputten door de tijd heen. Samen met het onderzoek van  NIOZ uit 2023  (‘Littekens op de zeebodem’) helpt deze boxcore-studie de ecologische verschillen te duiden in de context van de abiotische kenmerken.

Op basis van beide onderzoeken kunnen we concluderen dat de onderzochte zandwingebieden wel volledig gerekoloniseerd zijn, maar niet zijn hersteld naar hun oorspronkelijke situatie. De mate van rekolonisatie verschilt echter per put, maar dit kunnen we nog niet duidelijk toekennen aan de leeftijd van de put of abiotische variabelen.