Nieuws
Resultaten
Bij zandwinning moet er minstens 100 meter afstand zijn van schelpdierbanken. Maar wanneer is er een schelpdierbank? Dit en meer, verkende Wageningen Marine Research in opdracht van Rijkswaterstaat.
Onderzoek naar impact van verstoring op de energiehuishouding van de zwarte zee-eend door zandwinning. De conclusie is dat diepe gebieden net als de ondiepe gebieden belangrijk zijn voorde energiebehoefte van zee-eenden.
Met behulp van de boxcore (grondboor) heeft onderzoeksbureau Eurofins het bodemleven in verlaten middeldiepe zandwinputten bekeken en vergeleken met omliggende referentiegebieden. In het voorjaar van 2024 verscheen het rapport over deze boxcorestudie.
In oktober 2023 is Tom Koppenol bij Rijkswaterstaat gestart als coördinerend projectleider voor het monitoringprogramma Zand uit Zee en de MER zandwinning.
Rijkswaterstaat is gestart met een proef waarin we verkennen of we met behulp van speciale drones zwarte zee-eenden op de Noordzee kunnen vinden en observeren, zonder de vogels te verstoren.
Rijkswaterstaat is gestart met een proef waarin we verkennen of we met behulp van speciale drones zwarte zee-eenden op de Noordzee kunnen vinden en observeren, zonder de vogels te verstoren.
Hoe ontwikkelt het bodemleven zich in middeldiepe zandwinputten, waarin zand tot 6 meter is afgegraven? Dit hebben het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ) en Wageningen Marine Research (WMR) in 2022 onderzocht in opdracht van het programma Zand uit Zee (Rijkswaterstaat en Stichting LaMER).
Nederlandse wateren zijn van internationaal belang voor dwergmeeuwen. Een groot deel van de wereldpopulatie bevindt zich in april in Nederlandse wateren. Dit brengt een grote verantwoordelijkheid mee voor Nederland.
Binnen OR ELSE worden de ecologische effecten van toekomstige grootschalige zandwinning in de Noordzee onderzocht.
Bij diepere zandwinning is de vraag óf en hoe snel het bodemleven zich herstelt. Dit wordt nu onderzocht. In 2023 verwacht men de onderzoeksrapportages.