Rijkswaterstaat is in maart 2025 gestart met een grootschalige studie naar de effecten van zandwinning op de natuur op de zeebodem bij Ameland. Ten noorden van het Waddeneiland zijn meetframes met sensoren op de zeebodem neergelaten en worden er bodemmonsters genomen. Het zand wordt gewonnen om de kust op zijn plaats te houden. Het onderzoek duurt tot en met 2028.
Met behulp van de boxcore (grondboor) heeft onderzoeksbureau Eurofins het bodemleven in verlaten middeldiepe zandwinputten bekeken en vergeleken met omliggende referentiegebieden. In het voorjaar van 2024 verscheen het rapport over deze boxcorestudie.
Hoe ontwikkelt het bodemleven zich in middeldiepe zandwinputten, waarin zand tot 6 meter is afgegraven? Dit hebben het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ) en Wageningen Marine Research (WMR) in 2022 onderzocht in opdracht van het programma Zand uit Zee (Rijkswaterstaat en Stichting LaMER).
Bij diepere zandwinning is de vraag óf en hoe snel het bodemleven zich herstelt. Dit wordt nu onderzocht. In 2023 verwacht men de onderzoeksrapportages.